Notes |
- niet van adel (!)
In het archief van de Nederlandse Hervormde Gemeente in Rijswijk bevindt zich een perkamenten oorkonde van Jan Ruijgrock, gedateerd 15 augustus 1470. De tekst op de oorkonde luidt als volgt:
15 augustus 1470
Jan Ruychrock van de Werve, raadsheer van de Hertog van Bourgondie, oorkondt, dat hij ter ere Gods, van de Heilige Maagd en van alle heiligen een jaarlijkse memorie donderdagsavonds en vrijdagsmorgens na S. Michael in de kerk te Rijswijk gevestigdheeft, bestaande uit een vigilie van negen lessen, waarbij negen vigiliekaarsen en vier stalkaarsen opgesteld op den opgang naar het hoogkoor gebrand zullen worden, waarvoor de erflater ten behoeve van de kerkmeesters een rente van twee gouden Rijnsche guldens heeft gevestigd en nog enige kleinere schenkingen aan de kerk gedaan heeft.
Deze Jan Ruychrock stichtte meerdere memories in de Sint-Jacobskerk en was vermoedelijk de oprichter van de Ruychrock van de Werve kapel; onbezoldigd raadsheer 1439-1443, raadsheer 1453-1463 (Vre 248 f. 21v; Van den Brandeler, De Groote- of St. Jacobskerk, 13, 19, 119, 124; Damen, Staat, 488).
===================================
http://vereniging.ruychrockhistory.nl/ned/middeleeuwen.htm
RUYCHROCKHISTORIE
HET MIDDELEEUWSE GESLACHT RUYCHROCK
In de late middeleeuwen komt een belangrijke man voor met de naam "Ruychrock". Zijn afkomst is niet geheel duidelijk. Ook omtrent de herkomst van de naam tast men in het duister. Vermoedelijk is deze ontleend aan de kleding, die hij droeg: "Een ruige rok". Is dit alles in nevelen gehuld, omtrent zijn plaats in de geschiedenis is meer bekend.
Jan Ruychrock werd ca. 1385/90 geboren als zoon van Willem de Buyser en Dieuwertje van Sabbinge en overleed voor 15 februari 1473. Vanwege zijn kwaliteiten en goede diensten is hij tot grote rijkdom gekomen en tot de adel opgeklommen. Hij behoorde niet tot de 'Hoge adel' doch tot de z.g. nieuw adel. Deze werden beloond met landbezit of landleen voor een betekend ambt dat zij bekleden of een dienst die zij verleenden. Gezien zijn loopbaan behoorde hij tot de z.g. "Noblesse de robe"(adeldom van de toga) en niet tot de "Noblesse d'epee (adeldom van de degen) Hij was een Bourgondische ambtenaar, geen soldaat.
Zijn spectaculaire loopbaan begon – zeker in die tijd – op middelbare leeftijd toen hij in 1427 werd aangesteld als klerk van Philips van Borsele, Heer van Cortgene. Na diens dood, op 12 juli 1431 werd hij de 15de juli d.a.v. secretaris van Hertog Philips van Bourgondie (De Goede) en belast met het beheer van de nalatenschap van Philips van Borsele. Hij kreeg diens huis waarin hij te Middelburg was overleden. Nadien beklom hij pijlsnel de maatschappelijke ladder.
In 1432 stelde Philips de Goede hem aan als klerk der thesaurie van Jacoba van Beieren. In 1435 als Ontvanger Generaal van Frank van Borsele, ca. 1437 werd hij tot Ridder geslagen, 27 december 1439 werd hij Baljuw van Tonge en in 1440 Raad van Hertog Philips van Bourgondië. Hij waas achtereenvolgend: Raad en Procureur van het Hof van Holland en Procureur Generaal van hetzelfde Hof. In 1440 kocht hij het slot 's-Heer Hendrikskinderen bij Goes van Wolfaart van Maelstede en in 1448 het "Huis Te Werve"te Rijswijk van Herbert van der Werve. Dit laatste verkeerde in een vervallen staat. Hij liet het opbouwen en verfraaien. Nadien noemde hij zich: JAN RUYCHROCK VAN DER WERVE.
Jan Ruychrock van der Werve was getrouwd met Heilsoete Willemsdr. Van Domburg en had uit dit huwelijk tenminste zes zonen en vier dochters. Aan de namen die Jan aan drie van zijn zonen gaf zou kunnen worden afgeleid, dat zijn werden vernoemd naar degenen die hij diende en door wie hij met veel landbezit en – leen werd begiftigd. Zoon Philips zou kunnen zijn vernoemd naar Philips van Borsele of Philip van Bourgondië. Vranck naar Frank van Borssele, terwijl Jacob zijn naam zou kunnen hebben ontleend aan Jacoba van Beieren.
Over het maatschappelijk functioneren van de kinderen van Jan is maar weinig bekend.
Willem, geb. ca. 1425 en overl. Voor 11 maart 1496 is tweemaal getrouwd geweest. De 1e keer ca 1455 met Aechte Piermans. De 2e keer 20 mei 1476 op huwelijkse voorwaarden met Gijsbertha van Loon. Op 4 april 1461 zegelt hij als schout van Rijswijk en in 1467 wordt hij door Karel de Stoute voor St. Truiden tot Ridder geslagen.
Jan, geb. ca. 1435 en overl. Ca. 1498, troude ca. 1469 Hadewich van Baersdcorp. Hij werd, gelijk met zijn broer Willem, voor St.Truiden tot Ridder geslagen en was van 1475 tot 1498 Baljuw van Goes.
Philips, geb. ca. 1424 en overl. 15 februari 1507 trouwde 19 april 1458 onder huwelijkse voorwaarden Janna van Beieren van Schagen. Zij was een dochter van de bastaard Willem van Beieren, een halfbroer van de wettige zoon Willem VI, Graaf van Holland, Zeeland en Henegouwen. Deze is de vader van Jacoba van Beieren.
Philips was een geletterde man en bekleedde, evenals zijn vader vele belangrijke ambten. Hij was Meester in de rechten, studeerde in 1450 in Parijs, liet zich in 1452 inschrijven bij de Leuvense universiteit en kende Frans, Vlaams en Latijn. Tot 1467 was hij Baljuw van 's-Gravenhage. In 1468 werd hij rentmeester van Frank van Borsele in het land van Hoogstraten.
Van de drie andere zonen: Claes (1440-1504), getrouwd met Catharina van Treslong, Vranck (1435-1483), getrouwd met Piroene Veyse en Jacob geb. a. 1427 en gehuwd met NN van Santvoort, is niets bekend over hun maatschappelijk doen en laten.
Van de acht kleinkinderen van Jan die bekend zijn komen er twee voor waarvan iets bekend is over hun functioneren en de ambten die zij hebben bekleed.
Van de mannelijke nakomelingen van stamvader Jan die de naam Ruychrock van der Werve dragen, is de laatst bekende Jhr.Philips Ruychrock van der Werve, zoon van Jhr.David Ruychrock van der Werve en Jkvr.Barbara Chassy. Hij is een nazaat van Jan en Hadewich van Baersdorp. Philips is geboren ca.1576 en overleden voor 18 augustus 1649. Hij was getrouwd met Jkvr.Anna Crohain. Bekend is een dochter Robertina. Hiermede is, naar alle waarschijnlijkheid, dit geslacht uitgestorven.
Nog iets eerder in de middeleeuwen,,
De naam Ruijchrock is al eerder bekend van ene Geertuijd Ruijchrock, echtgenote van Daniel van Baersdorp uit 1299, en van enen "jonghe Hannekijn Ruuchrock Borsele" uit 1344. Ook blijkt het familiewapen van Jan Ruychrock gezamenlijk te worden gevoerd met de familie Boelens. Aan het familiewapen is te zien dat er een relatie is tussen de familie Ruychrock van de Werve en de heren van Weena.(Tien in 1570 de heerlijkheid Weena, net als het dorpje Cool, door Rotterdam (Rotta-dam) werd geannexeerd, hebben de bewoners van het huis Weena bedongen dat de gemeente Rotterdam de kleur rood in het stadswapen zou veranderen in de kleur groen, net als de wapenkleuren van de Heren van Weena. De balken in de familiewapens waren horizontaal geplaatst. Die in het Rotterdamse stadswapen verticaal.
Stadswapen van RotterdamWapen van Jan Ruychrock van der Werve
In het bijzonder in de eerste afleveringen van ons familietijdschrift vindt u artikelen over het nog steeds lopende onderzoek naar de vroege takken van de familie. Zo leest u in "Ruychrock Fragmentaria", nr. 64 juni 1988, hoe de toenmalige redacteur, de voortgang beschrijft van het onderzoek naar de samenhang tussen de familie Ruigrok(van de Werve) en de familie van de Werve in België.
In kasteel "Haar Zuylen" is een Ruychrock-wapen te zien. Dirck van Zuylen, Heer van Zeventer, was getrouwd met Joost (Josine) van der Haar. Josine is een dochter van Gijsbrecht Bokel (van der Haar). Gijsbrecht behoorde tot de tak Van de Werve. Hij was een belangrijke Heer ten Westen van de Rotte. Hij en zijn familie zijn door de hogere Graaf Jan II (en eerder door Graaf Floris V) grote privileges verleend t.o.v. de handel die daar in de monding van de Rotte werd gedreven. Hij voerde het wapen met groen en zilveren dwarsbalk. Zijn naam komt o.a. voor in een akte uit 1373.
De naam van de Werve loopt als een rode draad door de voorgeschiedenis van de Ruychrock-stam. De eerste bewoner van het huis te Werve in Rijswijk (Z.H.),Didderick van de Werve, had een zoon Floris, die tevens bewoner was van het kasteel Weena (nu: in) Rotterdam. Van hem stamt ook het geslacht Bokel van de Werve af.
|